Wildernisschool Outback Logo Wildernisschool Outback Over leven in de wildernis

Een extra bushcraft cursus in Rockanje

Vandaag werd er voor het eerst een bushcraftdag in Rockanje uitgevoerd. Alhoewel het programma stond gepland om in Oostvoorne te worden uitgevoerd, had ik een paar dagen voor aanvang van het programma besloten om uit te wijken naar het naastgelegen dorp waardoor we uiterst zuid in plaats van uiterst noord van dit duingebied zaten.

Op 29 februari hadden Hennie Wiersma en ik de tocht voorgelopen en het programma doorgenomen. Hennie heb ik leren kennen tijdens een natuurgidsendag van Natuurmonumenten. Na elkaar gesproken te hebben en elkaars achtergrond te hebben vernomen, ontstond het idee van beide kanten om mij af en toe te helpen als assistent instructeur tijdens diverse programma's. Dit was de eerste dag dat ze meeliep om te kijken of het tussen elkaar en mijn werkwijze klikte voor een eventueel een vervolg. Haar eindopdracht tijdens haar natuurgidsenopleiding was 'Overleven in het Voornes Duin' en hiermee had ze naast haar kennis van de natuur een aardige en natuurlijke inbreng.

Vrijdagochtend 2 maart verzamelden we ons op de afgesproken plek en na een korte kennismaking vertrokken we het bos in. Als eerste werd de natuurlijke shelter behandeld. De klassieke A-shelter kwam aan bod en naast het bouwen werd ook de theoretische leerstof gedeeld. Tijdens de lunch werd er ineens een ander programma onderdeel aan toegevoegd. Eén van de deelneemsters ondergaat aankomend voorjaar een 10-daagse survival in de Portugal. Ze was op zoek naar een geschikte tarp die ik haar wilde demonstreren. Ik had een survivalpakket bij me dat nog geen 2 kg weegt en de items bevat waarmee je voor langere dagen kunt overleven. Toen ik eenmaal bezig was, steeg de interesse meer waardoor ik uiteindelijk ook mijn survivalkitje opentrok zodat om de inhoud daarvan te laten zien.

's Middags kwam weerkunde en vuur maken met de firesteel en vuurboog aan bod. Vaak worden mijn oren van mijn hoofd gevraagd als ik met weerkunde bezig ben, maar na de basis te hebben uitgelegd bleek dat het voor iedereen duidelijk was. Hierdoor hadden we meer tijd om ons met vuur maken bezig te houden en het resultaat liet niet lang op zich wachten! Na een moeizame start om vuur te maken met de firesteel ging na een uurtje het ene vlammetje na het andere omhoog. Helaas is het niemand gelukt om vuur te maken met de vuurboog.

Ook hebben we diversen reeënlegers gezien waarin vele haren zijn achtergelaten, vele vogels gehoord en een aantal prachtige oesterzwammen gezien.

Een leuke groep om in dit duingebied, waar de meeste Nederlandse wilde planten voorkomen, deze eerste bushcraftdag uit te voeren. Volgend jaar zal er rond dezelfde tijd weer eenzelfde cursus plaatsvinden.