HOME
OVER ONS
NIEUWS
BUSHCRAFT
SURVIVAL
VOEDING
MET KINDEREN
JAAROPLEIDING
NATUURBEWUSTZIJN
OP AANVRAAG
AGENDA
GASTENBOEK
LYNX
FAQ
CONTACT

Natuurbewustzijn


Ben jij bewust van je omgeving? Lukt het je wild te spotten? Zelfs als het niet beweegt? Hoor je de geluiden om je heen? Zo ja; kan je het lokaliseren en op naam brengen? Ruik je de omgeving waarin je je bevind? Geuren die langs waaien? Voel je de warmte of kou, luchtvochtigheid en wind op je huid? Voel je ook dat wind vaak erg veranderlijk van richting en kracht is? Hoe smaakt deze plant?

 

Train je zintuigen tijdens deze 4-daagse zintuigencursus. Dit programma is ontstaan naar aanleiding van de kortere versies van 12 minuten die ik tijdens de bushcraftcursus 1, de bushcraftweek België/Frankrijk en diersporen uitvoer. Na afloop van deze activiteit ontvang ik steeds positieve en enthousiaste reacties waardoor ik besloten heb deze oefeningen in een losstaand programma aan te bieden. Mijn motivatie voor deze stap is omdat cursisten deze oefeningen als zeer waardevol ervaren, ik graag met mensen werk, maar ook omdat ik het zelf een zeer intrigerende bezigheid vindt. Zelf ga ik het hele jaar door, zowel in de zomer als winter en zowel op de dag als nacht, de natuur in om bewust mijn zintuigen te gebruiken. Door bv wild te observeren, mijn gehoor te gebruiken, de vele geuren uit mijn omgeving tot mij te nemen, te proeven wat de natuur mij qua voedsel te bieden heeft, het voelen van de wind, regen, zonneschijn, schaduwen, warmte, koude, etc. Zodoende ben ik bewust van mijn omgeving, sta ik in het hier en nu, voel ik mij sterker, heb een goede mentale gesteldheid en er komt een oase van rust over mij heen te liggen. Ik heb geen last van oncontroleerbare gedachten, maar mijn intuïtie kan weer zuiver tot mij spreken door middel van ingevingen. Dit vergt concentratie, maar ook dat is te trainen. Ik ben van mening dat deze staat van bewustzijn goed is voor iedereen met als gevolg dat je een evenwichtiger leven kan leiden in alle facetten van je leven. Of in ieder geval....bewust.

 

Hoe pak ik dat aan?

Aan de hand van uiteenlopende oefeningen zetten we onze zintuigen op scherp. Bijvoorbeeld door ergens een aantal minuten te zitten, je ogen te sluiten en te concentreren op wat je hoort. Of met gesloten ogen in het bos te zitten en trachten te horen dat iemand je besluipt. Ook voor het zicht, de reuk-, smaak- en tastzintuigen hebben we oefeningen om mee aan de slag te gaan. De natuur biedt een ambiance waarin met dit onderwerp zoveel te bereiken is. We zijn niet alleen aanwezig in de natuur; we leren er ook van. Natuureducatie zal veel aan de orde zijn. Een ander voorbeeld; de plant BIJVOET komen we tegen. We stoppen bij deze plant en ik zal hierover gaan vertellen. Als je de onderkant van het blad bekijkt dan zie je dat deze witviltig is in plaats van groen zoals de bovenzijde is. Vaak is deze op braakliggend terrein te vinden. Onmiskenbaar is de geur. Ruik maar aan blad en bloem als je deze tussen je vingers kneust. Het blad is overigens eetbaar. Het kan goed als keukenkruid worden gebruikt en is tevens familie van dragon. De vroegere reizigers kauwden tijdens hun reis op vele bladeren om vermoeidheid tegen te gaan. Ook werden bladeren in schoenen gestopt om vermoeide voeten tegen te gaan. Vervolgens kunnen we proeven en ervaren of deze plant iets met jouw doet behalve als je zwanger bent, want dan wordt inname afgeraden.

 

Voor wie?

Deze zintuigencursus is voor iedereen die houdt van de natuur, graag in de natuur wilt zijn en daarvan wilt leren, geconcentreerd in het hier en nu aan opdrachten willen werken, de kleine dingen in het leven kan waarderen, met aandacht en geduld naar kleine dingen kan kijken, (meer) rust willen ervaren en hun intuïtie willen versterken. In tijden van drukte, afleiding en stress is het zo belangrijk om oog voor jezelf te hebben. Deze cursus zal dat onderstrepen.

 


 OVERIGE INFORMATIE      
 Locatie                       
 Nederland, Rockanje (Zuid Holland)                                                               
 Data

 groep 1; vier dinsdagen op 14-04, 19-05, 16-06 en 14-07-2020

 groep 2; vier zaterdagen op 29-08, 19-09, 17-10 en 21-11-2020

 Tijd elke dag van 9.30 uur tot ±16.30 uur
 Kosten

 € 395,- per persoon

 Aantal deelnemers minimaal 6 - maximaal 12
 Inclusief gebruik van zit-/ligmat, eventueel een minitarp en handloep
 Exclusief eten, drinken, vervoer en verzekeringen
 Aanmelden klik hier

 

 

Cursusinhoud

  • 2 à 3x daags 15 minuten zintuigoefening (elke eerstvolgende dag verlengen we de tijdsduur van de eerste sessie met 5 minuten)
  • voedsel uit de natuur
  • diersporen zoeken en op naam brengen
  • de basis van weerkunde
  • diverse oefeningen zoals sluipen, camoufleren, wild spotten, inleven in het dierenrijk, de muis, de vleermuis, klavertje vier, bladerenoefening, concentratie- en ademhalingsoefeningen

 

Wildernisschool Outback | kvk: 24489991  | info@wildernisschool.nl